;

طرز تهیه نان شیرمال خانگی

نان شیرمال نوعی نان خوشمزه است که با استفاده از آرد گندم، شیر و روغن تهیه می‌شود. نان شیرمال شبیه به نان فطیر است که در بسیاری از شهرهای ایران با روش‌های کم و بیش متفاوتی، با قطر کمتر از ۴۰ سانتی‌متر و به رنگ قهوه‌ای تیره پخت می‌شود. پایه اصلی نان شیرمال، شیر به جای آب است و همین مورد، اصلی‌ترین تفاوت نان شیرمال و نان فطیر است و به همین دلیل به این نان، نان شیرمال گفته می‌شود یعنی؛ نانی که با شیر مالش داده شده باشد.
اغلب نان شیرمال را به عنوان سوغات شهر سمنان می‌شناسند زیرا سابقه پخت این نان در شهر سمنان به بیش از صد سال پیش باز می‌گردد اما در سایر شهرهای کشومان و همچنین در سرتاسر دنیا این نان با سبک‌های مشابهی تهیه می‌شود. در اینجا قصد داریم طرز تهیه نان شیرمال خانگی بسیار خوشمزه‌ای را به شما آموزش دهیم که بسیار زیبا و خوش‌طعم‌ بوده و بافت بسیارسبک و لطیفی دارد.

مواد لازم برای تهیه نان شیرمال خانگی:
آرد ۵۰۰ گرم
شیر ۱ پیمانه
تخم‌مرغ ۱ عدد
خمیر مایه فوری ۱ ق سوپ‌خوری
شکر نصف پیمانه
کره ۱۰۰ گرم
نمک ۱ پینچ
آب گرم ۲ ق سوپ‌خوری

طرز تهیه نان شیرمال خانگی:

برای تهیه نان شیرمال خانگی ابتدا خمیر مایه را با آب‌گرم و نصف ق شکر مخلوط کنید و اجازه دهید چند دقیقه بماند و حجم ان دوبرابر شود.
تخم‌مرغ، روغن، شیر، شکر و خمیر مایه و نمک را باهم مخلوط کنید و هم بزنید.
حالا، آرام‌آرام آرد را به مواد اضافه کنید و تا وقتی خمیر به دست نچسبد، آن را ورز دهید.
در این مرحله روی خمیر را پوشانده و حدود ۲ یا ۳ ساعت به ا استراحت دهید.
بعد از این مدت، به اندازه یک گلوله از خمیر برداشته و آن را به سه قسمت تقسیم کنید و آن را مثل مو ببافید و داخل سینی فر قرار دهید. در صورت تمایل می توانید بین سه لوله خمیر، گردو و کشمش قرار دهید.
برای زرینه یا رومال نان‌ها، یک عدد زرده تخم‌مرغ، کمی زعفران و کمی شکر را باهم مخلوط کنید و روی گیس‌باف‌ها بمالید و سینی را داخل فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد بگذارید.
حدود ۲۰ دقیقه زمان برای پخت نان کافی است اما اگر بعد از این مدت، روی نان‌ها رنگ نگرفته بود، ۲-۳ دقیقه گریل را روشن کنید اما مواظب باشید نان‌ها نسوزند و سیاه نشوند.

چند نکته درباره تهیه نان شیرمال خانگی:

از سالم‌بودن مایه خمیر مطمین باشید.
دمای مناسب مایعاتی که برای خمیر استفاده می‌شود مثل آب یا شیر، باید ولرم رو به داغ باشد.
آرد زیاد به‌خورد خمیر ندهید و خمیر را با خوب ورز دادن به حالت مطلوب برسانید زیرا اضافه‌کردن آرد باعث سفت و سنگین‌شدن خمیر و نامرغوب‌شدن نان خواهد شد.
خمیر را در جای مناسب، استراحت بدهید. مثلا داخل فر خاموش یا کابینتی که باد در آنه جریان نداشته باشد.
استراحت دوم خمیر را حتما جدی بگیرید و بسته به اندازه خمیر فرم‌داده‌شده، از ۱۵ تا ۴۵ دقیقه به آن استراحت دهید.
داخل فر یک ظرف آب قرار دهید تا بخار کرده و از خشک‌شدن نان جلوگیری کند.
برای براق‌شدن نا‌ن‌ها، بعد از بیرون‌آوردن از فر با برس کمی کره ذوب‌شده روی آن‌ها بکشید.

امیدواریم این نان شیرمال خانگی را حتما درست کنید و در کنار خانواده از طعم و بافت بی‌نظیر آن لذت ببرید.

منبع:setare.com

By مونس

سایت مونس تلاش می کند مطالب متنوعی را در زمینه آشپزی فراهم نموده تاشما عزیزان با سلایق گوناگون از آن بهره مند شوید. ایمیل ما info@mounes.ir همراه همیشگی شما مونس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.