غذای محلی درشته
غذای محلی درشته ، غذایی ست که در این مطلب به آموزش آن می پردازیم . درشته غذای محلی دزفول می باشد که به نام گمنه هم معروف است . غذاهای جنوبی بسیار لذیذو خوشمزه می باشند . در اکثر غذاهای جنوبی سبزی ، حبوبات یا گوشت ماهی دیده می شود و خیلی مقوی هستند .در مورد درشته زمانی که در جنوب برنجی کشت نمی شد و آنها از گندم استفاده می کردند و این غذا را درست می کردند . به بلغور گندم ادویه های زیادی می زدند و طعم بسیار خوبی را ایجاد می کردند .

مواد لازم
طرز تهیه
نکات پخت غذای درشته
خواص بلغور گندم
خوب است و متفاوت!
چه کسانی نباید بلغور بخورند؟
همه خواص یک پیمانه بلغور …
مواد لازم
بلغور گندم ۲ پیمانه
آب ۳ پیمانه
کشمش ۱/۲ پیمانه
پیاز متوسط ۲ عدد
زردچوبه ۱/۲ قاشق چایخوری
ادویه کاری ۱/۲ قاشق چایخوری (دلخواه)
روغن حیوانی یا کره به مقدار لازم
نمک و فلفل به مقدار لازم
طرز تهیه
برای تهیه غذای درشته ابتدا باید بلغور گندم را آماده کنید. اگر پاک نشده که آن را تمیز پاک کنید. چون ممکن است سنگریزه داخل آن باشد. بعد از پاکسازی حدود یک لیوان آب روی آن بریزید. چند دقیقه صبر کنید تا آب جذب دانه های بلغور شود. سپس آب اضافی روی بلغور را خالی کنید. بلغور مرطوب را داخل یک تابه ریخته بدون روغن تفت بدهید. آنقدر که رنگ بلغور قهوه ای روشن بشود. در واقع بوی خامی بلغور با بو دادن از بین می رود.بعد از رسیدن به حد مناسب شعله را خاموش و بلغور گندم را کنار بگذارید.
داخل یک قابلمه مقداری روغن بریزید. یکی از پیازها را نگینی خرد کرده و در روغن تفت دهید. وقتی پیاز طلایی شد زردچوبه، ادویه و فلفل نیز به آن اضافه کنید. سه پیمانه آب را داخل قابلمه ریخته و صبر کنید تا جوش بیاید. وقتی آب جوشید بلغورهای بو داده را نیز به محتویات قابلمه اضافه کنید. شعله را در حالت متوسط تنظیم کنید. غذای درشته را مرتب هم بزنید تا همه بلغورها یکنواخت پخته شوند.
همزدن را تا جایی ادامه دهید که آب بلغور کشیده شود. البته مقدار کمی آب داشته باشد بهتر است. در پایان درب قابلمه را با دمکنی پوشانده و بلغور را مثل برنج دم کنید. حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه زمان برای پخت غذای درشته کافی است.
وقتی که روی بلغور دمکنی گذاشتید، پیاز دیگر را خلالی خرد کرده و در روغن حیوانی یا کره سرخ کنید. در پایان نیز مقداری کشمش به پیاز اضافه کرده و تفت دهید. این مواد را روی غذای درشته بریزید تا با هم دم بکشند. ترکیب طعم پیاز، بلغور و کشمش خیلی دلپذیر است. بعد از ۲۰ دقیقه یریشه شما آماده است. داغ سرو کنید و نوش جانتان.
نکات پخت غذای درشته
می توانید کشمش و پیاز داغ را جداگانه سرو کنید. تا هرکس که دوست دارد از آن بخورد. برخی در این غذا نخود لپه شده پخته نیز می ریزند. نخود را می توانید بعد از اتمام آب بلغور اضافه کنید. برای داشتن ته دیگ می توانید بلغورها را در یک قابلمه دیگر دم بگذارید.
غذای درشته دچار تغییرات و تنوع بسیاری شده است. به عنوان مثال برخی از کشمش استفاده نمی کنند. در عوض داخل آن رب و گوجه خرد شده می ریزند. تفاوت گمنه دزفولی و بوشهری در کشمش است.
چنان چه روغن حیوانی دوست ندارید می توانید از روغن مایع استفاده کنید.

خواص بلغور گندم
«بلغور گندم» یا «گندم شکسته» نوع کمتر شناخته شدهای از دانه کامل «گندم دوروم» است و در مقایسه با کربوهیدراتهایی که با گندم فرآوری شده یا غنی شده درست شدهاند، بلغور گندم منبع بهترین از ویتامینها، مواد معدنی، فیبر، آنتیاکسیدانها و ریزمغذیهاست.
بلغور چربی کمی دارد، مقدار زیادی مواد معدنی مثل منگنز، منیزیم و آهن دارد، ضمن اینکه منبع خوبی از پروتئینهای گیاهی است. پیش از همه اینها، بلغور مقدار بسیار خوبی از فیبر مورد نیاز در رژیم غذایی را تامین میکند که برای سلامت قلب و گوارشتان لازم است؛ با مصرف یک پیمانه بلغور، بیش از ۲۵ درصد نیاز روزانه شما به فیبر تامین میشود!

محافظت از قلب: تحقیقات نشان داده افرادی که از دانههای کامل شامل بلغور گندم و سرشار از فیبر مصرف میکنند، وزن ایدهآلشان را بهتر حفظ میکنند و از لحاظ قلبی-عروقی سالمترند و حتی عمر طولانیتری دارند.
بهبود گوارش: بلغور حاوی مقدار مناسبی فیبر است که میتواند بخشی از نیاز روزانه بدن را تامین کند و به این ترتیب در تنظیم حرکات رودهای و سمزدایی بدن موثر است. فیبر در طول مسیر گوارش باد کرده و آب به خود جذب میکند و به همراه خود، مواد دفعی و تکههای اضافه کلسترول را خارج میکند.
دشمن دیابت: بلغور گندم شاخص گلیسمی پایینی دارد بهخصوص در مقایسه با کربوهیدراتهای فرآوری شده یا حتی غنی شده. چون بلغور حاوی مقدار زیادی فیبر است که روند گوارش کربوهیدرات و ترشح قند خون در رگها را کاهش میدهد.
کاهش وزن: در مقایسه با کربوهیدراتهای فرآوری شده، دانههای کاملی چون بلغور گندم حاوی فیبر سیرکننده بیشتر هستند، ضمن اینکه ویتامین و مواد معدنی بیشتری دارند که میتواند باعث کاهش وزن شود. در واقع فیبر در بدن جذب نمیشود و هیچ کربوهیدرات یا کالری به رژیم شما اضافه نمیکند، حتی اگر در غذاهای کربوهیدراتدار وجود داشته باشد. از آنجا که نمیتوانیم هضمش کنیم، طول دستگاه گوارش را جارو میکشد و با جذب آب جای زیادی را اشغال میکند. همین است که با مصرف فیبر احساس سیری میکنید و نمیتوانید پرخوری کنید.
سطح PH بدن را متعادل میکند: بلغورها منابع فشردهای از فیبر هستند که از گوارش در روده کوچک فرار میکنند و در روده بزرگ تخمیر شده، زنجیرههای کوتاهی از اسیدهای چرب میسازند. این زنجیرهها به تعادل سطح PH بدن کمک میکنند و مانع از زیادی اسیدی شدن بدن به خاطر مصرف غذاهایی مثل قند، محصولات حیوانی کمکیفیت و غلات فرآوری شده میشوند.
خوب است و متفاوت!
تفاوت بلغور با بقیه آردهای گندم این است که بلغور فرآوری نشده و جنین (گیاهک) و سبوسش همان بخشهایی که بسیاری از مواد مغذی در یک دانه کامل ذخیره شده، جدا نمیشود. بلغور معمولا به صورت جوشانده شده به فروش میرسد؛ یعنی بخش کمی از سبوس آن جدا شده، اما به باور متخصصان و کارشناسان، همچنان یک دانه کامل محسوب میشود.
اصولا بیشتر غذاهای کربوهیدراتی که تولید و بستهبندی میشوند، حاوی آرد گندم فرآوری شده هستند، که «بار گلیسمی» بالایی دارند. این نوع از آرد عاری از خواص تغذیهای است و ماده اصلی انواع بیشتر نان، رشته و پاستا، غلات صبحانه، غذای آماده، شیرینی، کلوچه و کیکهای آمادهای است که در فروشگاهها به فروش میرسند و منجر به اضافهوزن و چاقی میشوند. معمولا، حدود ۶۰ درصد دانه اصلی گندم بعد از فرآوری سالم باقی میماند، در حالیکه ۴۰ درصد آن شامل سبوس و گیاهک ارزشمند آن جدا میشود!
آرد گندم کربوهیدرات بالایی دارد اما فیبر و مواد مغذیاش ناچیز است. در واقع، معمولا بیش از نصف ویتامینها مثل تیامین، نیاسین، ویتامین E، فسفر، آهن و فولات در طول پروسه فرآوری از دست میروند! با اینکه مقداری آنها تحت عنوان پروسه «غنیسازی» دوباره به محصولات گندم برمیگردند اما آنها مواد مغذی مصنوعی هستند که نه مقدارشان و نه کیفیتشان با انواع طبیعی موجود در دانههای کامل برابری نمیکند.
شاید خیلیها فکر کنند بلغور گندم و گندم شکسته یکی هستند، اما آنها کمی با هم متفاوتند؛ گندم شکسته، دانه خرد شده گندم است که جوشانده نشده اما هر دو دانه کامل محسوب میشوند و ارزش غذایی، میزان فیبر و سایر ترکیباتشان بسیار شبیه هم است.
چه کسانی نباید بلغور بخورند؟
زیادهروی هیچوقت خوب نیست و همیشه گفتهاند حفظ تعادل در هر کاری بهترین است. مصرف بلغور هم از این قاعده مستثنی نیست؛ بلغور گندم به طور طبیعی حاوی ترکیبات اگزالات است که در مقایسه با سایر دانهها کمی بیشتر است. مقدار متوسط اگزالات برای افراد سالم مضر نیست اما میتواند میزان کلیسمی که بدن با ادرار دفع میکند، افزایش دهد و شرایط بیماریهای کلیوی مثل سنگ کلیه را پیچیدهتر میکند. تحقیقات پژوهشگران هم نشان داده که اگزالات بیشتر در پوسته خارجی دانهها وجود دارد، به خصوص اگر فرآوری شده نباشند و دانه کامل باشند. بنابراین اگر از بیماری یا شرایط جسمی خاصی رنج میبرید که با اگزالات بدتر میشود، لازم نیست تمام غذاهای سالم و خوب از انواع توتها یا سبزیهای برگدار گرفته تا بلغور گندم را بیخیال شوید و همینکه مصرف خود را محدود نگه دارید، کفایت میکند.
همه خواص یک پیمانه بلغور …
با پخت و مصرف یک پیمانه بلغور که فقط ۱۵۱ کیلوکالری انرژی دارد، ۸ گرم فیبر، ۶ گرم پروتئین،
نیم گرم چربی، یک میلیگرم منگنز (۵۵ درصد)، ۵۸ میلیگرم منیزیم (۱۵ درصد)، ۷ میلیگرم آهن (۱۰درصد)، ۸ میلیگرم نیاسین (۹درصد) و ۲/۰ میلیگرم ویتامین B6 (۸درصد) نصیب بدنتان میشود.
یکی از خوبیهای بلغور این است که مثل تمام خوراکیهای حاوی گندم، گلوتن ندارد. گلوتن، پروتئینی که به طور طبیعی در تمام انواع محصولات گندم، چاودار و جو وجود دارد، میتواند برای خیلیها مشکلات گوارشی ایجاد کند بهخصوص برای کسانی که سیستم گوارش بیمار یا روده ضعیفی دارند.
اما بلغور که یک سر و گردن از غذاهای کربوهیدراتی فرآوری شده و قندی بالاتر است و بهترین گزینه برای رژیم غذایی متعادل است، برای کسانی که حساسیتهای گوارشی و حساسیت به گلوتن دارند، مناسب نیست؛ این افراد باید در کل گندم و بلغور و … را فراموش کرده و جایگزینهای بدون گلوتن مثل دانههای کامل کینوآ، آمارانت (نوع خوراکی دانه تاج خروس)، باکویت (گندم سیاه) یا برنج قهوهای را مصرف کنند.
منبع:seeiran.ir